Trichomoniáza

Je to infekce pochvy a močové trubice způsobená prvokem Trichomonas vaginalis, česky bičenka poševní. Prvok patří mezi bičíkovce, je vybaven pěti bičíky a tzv. undulující membránou. Trichomonády žijí pouze v pochvě a močové trubici člověka a získat je tedy lze téměř bez výjimky jen pohlavním stykem. Nepohlavní přenos lze připustit jen zcela výjimečně a vyžadoval by naprosté zanedbání základních hygienických pravidel (např. při společném používání vlhké žínky dvěma ženami).
Trichomoniáza se může projevit výtokem, který je v typickém akutním případě hojný, zpěněný, zásaditý, nasládlý. Je-li neléčena, obvykle přechází do chronického stadia s minimem příznaků. Někdy však probíhá prakticky bez příznaků od začátku.
Diagnóza spočívá v průkazu prvoka, obvykle v mikroskopickém preparátu.
Léčba je snadná, používají se přípravky typu metronidazolu nebo imidazolu (nevýhodou je, že způsobují horší snášenlivost alkoholu). Vždy je nutno léčit "systémově", tj. polykacími tabletami. Samotná léčba poševními tabletami nestačí - prvok se sice vyhubí v pochvě, ale zůstává přítomen v močové trubici a odtud se do pochvy opět rozšíří.
Trichomoniáza je výhradně pohlavně přenosná infekce. Infikovaní muži jsou však téměř vždy zcela bez potíží. Léčba partnera (případně všech partnerů a jejich partnerek) je nicméně nutná, jinak pravděpodobně dojde k recidivě. Stane-li se to, znamená to téměř bez výjimky opětnou infekci z nepřiznaného zdroje.


Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza