Chlamydie

Chlamydia trachomatis je malá bakterie, která je dnes v Evropě (a patrně i v ČR) nejčastější příčinou zánětu vnitřních pohlavních orgánů ženy.
Infekce se získává téměř bez výjimky pohlavním stykem. Mikrob napadá buňky děložního čípku a močovou trubici. Způsobuje zde zánět, který se může projevit příznaky močové infekce (častější močení, pálení při močení) a výtokem - daleko častěji je však zcela bezpříznakový. V tom spočívá záludnost a nebezpečí tohoto onemocnění. Během času mohou chlamydie postupovat pohlavním ústrojím směrem vzhůru a způsobit zánět dělohy, zánět vejcovodů, zánět pánevní pobřišnice. I tento průběh je provázen jen malými a neurčitými potížemi, jako je např. pobolívání v podbřišku, nepravidelné krvácení apod. Často dokonce žena nemá problémy žádné. Infekce tak zůstává často neléčena, s důsledkem slepení vejcovodu, který ztrácí průchodnost a mění se v protáhlý či kyjovitý útvar vyplněný tekutinou, zcela neschopný jakéhokoli transportu pohlavních buněk. Chlamydiová infekce je častou příčinou ženské neplodnosti a v těhotenství zvyšuje riziko předčasného porodu.
Léčba chlamydiové infekce není složitá, bakterie je dobře citlivá na celou řadu antibiotik - je však třeba začít včas, což může být problém, vzhledem k tomu, že žena nemusí mít žádné potíže.
Chlamydia trachomatis se přenáší výhradně pohlavním stykem. Ochranou je tedy odpovědný výběr partnerů. Ochranný vliv má pochopitelně používání kondomu partnerem. Některé dívky proto používají kondom současně s antikoncepčními pilulkami - avšak pozor, ochrana není stoprocentní a kondom může dát "falešný pocit jistoty v rizikové situaci".


Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza