Cysty na vaječnících

Cysta je definována jako útvar, který má vlastní stěnu a výstelku. Na vaječníku vnikají malé "cysty" normálně, v průběhu menstruačního cyklu. Dutinka, která se vytváří na vaječníku během menstruačního cyklu a která obsahuje vajíčko (tzv. dominantní folikul) může i za zcela normálních okolností dosáhnout až průměru 3 cm. Ještě větší může být cystické žluté tělísko, které se na vaječníku vytváří ve druhé polovině menstruačního cyklu, po ovulaci, v místě bývalého folikulu.
Z pověděného vyplývá, že už při poměrně malé poruše funkce vaječníku může dojít k jakémusi "přestřelení" a vzniku tzv. "funkční cysty", folikulární (z folikulu) nebo luteální (ze žlutého tělíska, latinsky corpus luteum). Takové cysty jsou dočasnou záležitostí a během určité doby mizí samy. Mohou být pouze náhodným nálezem při gynekologickém vyšetření. Spíše vzácně způsobují potíže: mohou prasknout nebo otočit vaječník kolem cévní stopky, na níž je zavěšen - což obojí provází bolesti v podbřišku.
Jinou častou příčinou cyst vaječníku je onemocnění nazývané endometrióza. Po pravdě řečeno, nelékaři se tato nevzácná nemoc vysvětluje obtížně. Jde o přítomnost sliznice děložní (resp. tkáně, která má vzhled a chování sliznice děložní) mimo děložní dutinu, nejčastěji v pánvi a vůbec nejčastěji právě na vaječníku. Protože i takto umístěná sliznice "menstruuje", krev se hromadí uvnitř a časem vytváří tzv. čokoládové cysty.
Problémem cyst vaječníku na gynekologické ambulanci je především to, že cystický charakter mají i nádory vaječníku, nezhoubné, ale zhoubné - na to je při nálezu cysty vždy pomýšlet, ženu dále sledovat, případně cystu raději operativně odstranit.


Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza