Bolestivá menstruace

Nejčastější formou bolestivé menstruace je tzv. primární dysmenorea. Je to onemocnění, které postihuje nejčastěji mladé dívky a projevuje se křečovitými bolesti v podbřišku v prvním dnu či nejvýše třech dnech menstruačního krvácení. Bolesti v podbřišku někdy doprovázejí bolesti hlavy, nevolnost, průjem. Příčina je dnes dobře známa. Je to zvýšená tvorba látek, zvaných prostaglandiny, které vznikají v předmenstruační děložní sliznici a vyvolávají křečovité stahy dělohy.
Primární dysmenorea je častá záležitost, dnes jí však žádná žena nemusí trpět. Nejjednodušší a současně nejspolehlivější léčbou, která má také nejméně vedlejších účinků a rizik, je hormonální antikoncepce. Užívání antikoncepčních pilulek odstraňuje bolesti při menstruaci asi v 90 % případů. Kde to nepomůže, mohou se pilulky užívat v dlouhých cyklech (takže žena nemenstruuje vůbec nebo jen jednou např. za 3 měsíce). Jinou možností je tzv. gestagenní antikoncepce, která spočívá v nepřetržitém užívání hormonu žlutého tělíska, progestinu. Bolest při menstruaci je tu odstraněna zcela, ženy však menstruují nepravidelně nebo vůbec - což ne každé vyhovuje.
Antikoncepční přípravky jsou v léčbě bolestivé menstruace tak úspěšné, že ostatní metody léčby jsou odsunuty zcela na vedlejší kolej a mají význam jen pro ženy, které se pokoušejí otěhotnět (na prvním místě jsou to přípravky ze skupiny tzv. inhibitorů syntézy prostaglandinů, např. indomethacin nebo sloučeniny odvozené od kyseliny fenamové).
Druhá forma bolestivé menstruace postihuje naopak spíše ženy starší, příčinou je nějaké základní onemocnění, proto se mluví o dysmenoree sekundární. Takovým onemocněním může být zánět, děložní myom nebo tzv. endometrióza (nemoc charakterizovaná přítomnosti děložní sliznice mimo dělohu, obvykle v dutině pánevní). Zde je pochopitelně základem úspěchu odstranění základního stavu, např. vyléčení zánětu. Tam, kde to nejde nebo by to vyžadovalo např. operaci, kterou žena odmítá, je opět možno začít užívat antikoncepční pilulky v dlouhých cyklech, nebo gestagenní antikoncepci (včetně gestagenního nitroděložního tělíska). Tyto metody odstraní menstruační krvácení - a tedy i bolest.


Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza