Slovníček porozumění pojmů

Velké stydké pysky, Labia majora, Labia pudendi:
Součást zevních rodidel ženy (vulvy). Párové kožní řasy zevně pokryté chloupky, uvnitř kůží podobnou sliznici. Vpředu přecházejí do stydkého pahorku (mons pubis), vzadu do hráze (perineum), mezi nimi je stydká štěrbina (rima pudendi), v ní pak malé stydké pysky.



Malé stydké pysky, Labia minora, Labia pudendi:
kryté tenkou kůží podobnou sliznici a bohatou mazovými žlázkami, která u panny (virgo) přechází do panenské blány (hymen). Mezi malými pysky leží vpředu klitoris, za ním ústí močové trubice a ještě dále vchod do pochvy. Prostor uvnitř malých pysků se označuje jako poševní předsíň (vestibulum vaginae). Malé stydké pysky jsou velni citlivé na dotyk.

Klitoris, Poštěváček:
Malý lehce topořivý ženský orgán v horní části zevních rodidel (vulva). Delší stimulací klitorisu dochází k orgasmu. Jeho stimulace je často vhodným úvodem k orgasmu vaginálnímu.

Uretra, Urethra, Ourethra:
Močová trubice, součást močového ústrojí, resp. močových cest. Vede moč z močového měchýře ven z těla.

Ohanbí ženy, Stydký pahorek, Mons pubis, Venušin pahrbek:
Trojhranná vyvýšenina nad stydkou sponou u ženy. Je pokračováním stydkých pysků (labia majora) a je tvořen tuhým tukovým polštářem. U pohlavně dospělé ženy je pokryt ochlupením (pubickým ochlupením), jehož ostrá vodorovná horní hranice patří k druhotným pohlavním znakům ženy. Starší český název je hrma.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza