Mamografie

Základem mamografie je rentgen

Pokud jste se domnívali, že mamografické vyšetření nepředstavuje pro vaše tělo radiační zátěž, pak jste žili v omylu, protože jeho fyzikálním principem je zobrazování rozdílů v hustotě tkání účinkem rentgenového záření. Asi každý z nás má z rentgenu určitý respekt a sami lékaři varují, že by se nemělo rentgenovat zbytečně příliš často. V případě pravidelného mamografického screeningu pak přistupuje další rizikový faktor a to ten, že je ozařována stále stejná tkáň. Navíc tkáň, která je k radioaktivnímu záření relativně vnímavá. A cože to vlastně znamená? Nemusí to znamenat vůbec nic, ale je dobré se alespoň zamyslet nad tím, že rentgenové záření samo o sobě riziko vzniku nádorového bujení mírně zvyšuje. Pochopitelně se to projeví jen u zlomku populace, ale připadá mi minimálně neetické o této eventualitě zcela pomlčet a nahánět ženy na mamograf s tím, že je to to nejlepší, co pro sebe mohou udělat.




Přínosy mamografického vyšetření:

Přínos je jednoznačný. Pokud už u vás nádorové bujení vznikne, mamografem jej s určitou pravděpodobností zachytíte včas a podstatně zlepšíte své vyhlídky na úspěšné vyléčení. Rakovina prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním u žen a přestože postihuje převážně starší ročníky, výjimkou nejsou ani dvacetileté pacientky. Včasný záchyt je alfou a omegou léčebného procesu. Ani na mamograf se ale nelze spoléhat úplně stoprocentně. Záleží na struktuře prsní tkáně, na velikosti prsou a dalších faktorech, které rozhodnou, zda oko zkušeného mamologa na snímku najde to, co hledá. Mamografie pochopitelně nerozliší, zda je případná bulka zhoubná či ne, k tomu je potřeba dalších vyšetření. Obecně ale platí, že každý podezřelý útvar by se měl vyšetřit.

Alternativy k mamografii
Jednoznačně nejlepší metodou, která je zcela prostá rizik, je pravidelné samovyšetřování prsou. Lze s ním začít v kterémkoliv věku a při troše snahy se stane součástí vašeho života stejně jako čištění zubů. S tím rozdílem, že vyšetření prsou stačí provádět jednou měsíčně, nejlépe v době po menstruaci. Výhodou je, že se při něm naučíte znát své tělo opravdu důkladně a jakákoliv změna vám bude nápadná dřív, než se z ní stane opravdový problém. Techniku samovyšetřování by vám měl vysvětlit každý gynekolog (pokud to neudělá sám od sebe, pak na požádání určitě). Pokud neuspějete u něj, můžete se vydat do mamologické poradny.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza