Endometrióza

Endometrióza je velmi časté onemocnění žen, které se však laikovi dosti obtížně vysvětluje. Je to přítomnost tkáně, která svým vzhledem, vlastnostmi, chováním odpovídá normální děložní sliznici (endometriu), je však nalézána mimo děložní dutinu. Někdy se najde v děložní svalovině (tzv. vnitřní endometrióza), častěji na pánevních orgánech. Typická jsou ložiska endometriózy na vaječníku a pánevní pobřišnici, mohou se však objevit téměř kdekoli, včetně dutiny hrudní, mozkových cévních splavů atd. - pouze ve slezině a v srdci nebyla dosud endometrióza pozorována.

Tkáň endometriózy se chová jako děložní sliznice, tj. podléhá normálním změnám během menstruačního cyklu, tedy i "menstruaci". Protože není v dutině děložní, krev nemůže odtékat. Buď se hromadí uvnitř ložiska - pak vznikají tzv. Sampsonovy cysty (také "čokoládové cysty", protože jejich obsah časem nabývá tmavě hnědé barvy), nebo se vylévá přímo do břicha a zánětlivá reakce pobřišnice kolem vytváří početné srůsty.
Endometrióza může být zcela bez příznaků, jindy je příčinou úporných bolestí (včetně poměrně častých bolestí při souloži) a je také poměrně častou příčinou ženské neplodnosti (v těžších případech, kdy následkem srůstů dochází k neprůchodnosti vejcovodů) nebo snížené plodnosti (když je průchodnost vejcovodů zachována).
Léčba endometriózy je obtížná. Nejspolehlivější léčbou je těhotenství, pokud ovšem žena otěhotnět chce a pokud se podaří gravidity dosáhnout, k čemuž je často zapotřebí různých komplikovaných postupů asistované reprodukce (nitroděložní oplodnění, oplodnění ve zkumavce apod.). Endometriózu lze operovat a lze se pokoušet o léčbu hormonální - ovšem recidivy jsou časté.
Endometrióza je civilizační nemoc. V pravěku ženy nemenstruovaly - pořád byly těhotné nebo kojily. Až s civilizací se objevily pravidelné menstruační cykly. V první polovině takového "přirozeného" cyklu však dochází k zvláštní hormonální situaci, která u pravěkých žen byla velmi vzácná, tj. k vysoké hladině ženských pohlavních hormonů (estrogenů), aniž by současně byla zvýšená hladina hormonu žlutého tělíska (progesteronu), který některé nevýhodné účinku ženských hormonů blokuje. Právě opakování této hormonální situace (civilizační hyperestrismus) je příčinou endometriózy (a některých dalších nemocí, např. rakoviny dělohy).

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza