Mastodynie

 Mastodynie nebo i mastalgie jsou výrazy, které znamenají bolest prsů, ale i pocit napětí a zvýšenou citlivost prsů. Bolest může vystřelovat do ramen, do lopatky, ale i do bradavky. Bolest prsů může být závislá nebo nezávislá na menstruačním cyklu.

Pokud je závislá od menstruačního cyklu, označuje se pojmem mastodynie a často bývá spojena i s mastopatií, tvorbou cyst a bulek v prsech. Vyskytuje se v druhé polovině menstruačního cyklu a příčinou mohou být cyklické hormonální výkyvy, hormonální nerovnováha, zvýšené hladiny prolaktinu nebo neschopnost žlutého tělíska tvořit hormon, který řídí druhou polovinu menstruačního cyklu. S přibývajícím věkem narůstá i její častější výskyt a to až do období menopauzy. Pro tuto bolest je charakteristický pocit napětí, opuchnutí a zvětšení prsů. Pokud je doprovázena mastopatií, dochází i k tvorbě uzlíků zejména v horních vnějších kvadrantech.

Pro bolest nezávislou od menstruačního cyklu se používá výraz mastalgie. Příčinou mohou být změny na páteři, na žebrech, problémy se srdcem, zánět pohrudnice, dráždění nervů mezi žebry nebo i rakovina prsu. Často se vyskytuje i u neurotických žen. Pro tuto bolest je charakteristické spíše pálení nebo tahání lokalizované ve spodních nebo vnitřních kvadrantech prsů. K tvorbě uzlíků nedochází.

V diagnostice je velmi důležitá důkladná anamnéza, palpační vyšetření, ultrasonografie nebo mamografie, která je nezbytná k vyloučení karcinomu prsu. V krvi se stanovují hladiny hormonů.

Léčba bolestí prsou patří do rukou gynekologa. Osoby s mastodynií by měli dbát na správnou životosprávu a omezit příjem některých druhů potravy jako jsou káva, čaj, kola, čokoláda, oříšky, víno, sýry a avokádo. Tyto potraviny obsahují vysoké množství methylxantinů, tyramin a katecholaminů. Kromě toho je důležité omezit příjem tuků a přestat kouřit.

Indol-3-carbinol má příznivý vliv na hormonální metabolismus. Pozitivně působí na metabolismus estrogenu a tím přispívá k vyrovnání jeho hladin. Osvědčuje se v lékařské praxi i u pacientek samotných jako účinná pomoc při bolesti v prsou.

Zdroj: indol3.cz

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza