Kvasinková infekce

 Kvasinky obvykle žijí v rovnováze s ostatními bakteriemi, když však dojde k jejich přemnožení, může se objevit infekce.

Příčiny kvasinkové infekce

Infekci způsobují jednobuněčné houby, tzv. kandidy (celý název Candida albicans). Dojde-li k jejich přemnožení, vzniká infekce. Kandidy potřebují k rozmnožení vlhko, teplo a také dostatek potravy.

S kvasinkovou infekcí se potýkají především ženy, jejich intimní partie jsou náchylné na změnu prostředí. Dojde-li ke změně normálního prostředí, tzn. pH, vlhkost, přítomnost různých látek atd., vytváří se ideální prostředí pro množení kvasinek a vznik infekce.

Kde všude se může objevit mykóza?

Kvasinková infekce se netýká pouze intimních partií, může postihnout i jiné části těla:

  • kůže – projevuje se zarudnutím, svěděním a pálením, mohou se tvořit puchýře. Nejčastěji se objevuje v podpaží, v oblasti třísel, v kožních záhybech, za ušima nebo pod ňadry.
  • dutina ústní – tvoří se afty, na jazyku je bílý povlak.
  • nehty – nehty jsou lámavější až drolivé, jejich barva je bělavá, případně žlutavá.
  • trávicí soustava – kandidóza může postihnout jícen, žaludek i střeva. Způsobuje potíže při polykání nebo nevolnost.

Projevy vaginální mykózy

Hlavními příznaky infekce je svědění, pálení a nepříjemné pocity vevnitř i zvenku intimních partií. Projevovat se může také zarudnutím a bolestivostí (např. při pohlavním styku). Objevit se mohou výtoky hrudkovité konzistence a bílé barvy. S kvasinkovou infekcí se mohou potýkat i muži, ti však nemusí mít žádné viditelné příznaky. Právě z toho důvodu je důležité, aby se léčil i partner.

Kvasinková infekce je velmi nepříjemným problémem, kterého se však lze poměrně snadno zbavit. Léčba sice může trvat pár dní až týdnů, ale s vhodnými antimykotiky se lze problému zbavit. Pozor však na to, aby se infekce nevracela. Některé ženy potká jen několikrát v životě, jiné se s ní potýkají pravidelně. Řešením je komplexní změna životního stylu zahrnující především úpravu hygienických návyků, ale také jídelníčku.



Možné příčiny mykózy

  • narušení pH sliznice – vaginální sliznice je velmi náchylná k narušení přirozeného prostředí. To může být způsobeno používáním špatných přípravků pro intimní hygienu (ty mohou způsobit úbytek dobrých bakterií), plavání v bazénu s chemickými a dezinfekčními přípravky, menstruace.
  • hormonální antikoncepce – tento druh antikoncepčního přípravku mění konzistenci a složení poševního hlenu. Kvůli tomu může být sliznice náchylnější ke vzniku infekcí.
  • užívání antibiotik
  • stres
  • oslabená imunita – při různých onemocnění, těhotenství, transplantaci atd.
  • nevhodná strava – příjem vyššího množství cukrů.
  • pohlavní styk – kvasinková infekce je přenosná, proto je důležité, aby se léčili oba partneři.

Léčba kvasinkové infekce

Protože kvasinky jsou houby, k léčbě infekce se nejčastěji používají antimykotika. Jedná se o lokální léčiva, která jsou dostupná ve formě čípků, mastí, výplachů nebo gelů. Tyto přípravky pomáhají nastolit rovnováhu mikroorganismů v intimních partiích. Léčba může trvat několik dní až týden. Během této doby by měla být postižená místa omývána pouze čistou vodou, mycí produkty by mohly proces uzdravení zpomalit.

Jaký použít přípravek vám nejlépe poradí v lékárně, my vám přinášíme několik tipů.

  1. Velmi účinný je přípravek Jenamazol 2%. Jedná se o vaginální krém, který je určen k léčbě mykotických problémů. Účinnou látkou je clotrimazolum. Balení obsahuje 2 aplikátory pomocí nichž se krém zavádí do pochvy. Krém lze aplikovat i zevně.
  2. Podobným přípravkem se stejnou účinnou látkou je Clotrimazol AL 1%. Jedná se o širokospektrální antimykotikum. Produkt je určen k léčbě kvasinkové infekce na kůži a sliznicích.
  3. Australian Bodycare Femigel je vaginální gel určený k zevnímu užití, který pomáhá bojovat s bakteriemi, plísněmi i kvasinkami. Napomáhá také při zvýšené suchosti, svědění nebo podráždění. Obsahuje Tea Tree olej (2,7% koncentrace), který je antiseptický.
  4. Účinnou látku clotrimazolum obsahují také vaginální tablety Canesten. Ty však mají pouze jedno použití – aplikují se přímo do pochvy. Jako podpora při léčbě infekcí může posloužit Canesten krém, který lze aplikovat i na okolní sliznice.
  5. Dalším účinným antimykotikem je volně dostupný přípravek Gyno-pevaryl. Tento produkt obsahuje ekonazol, který účinně bojuje proti kvasinkám, plísním i některým bakteriálním zánětům.
  6. Pro opakované infekce je vhodný přípravek Wobenzyn, který obsahuje speciální směs enzymů, díky čemuž je vhodný pro léčbu různých problémů, a to včetně kvasinkové infekce. Produkt je prodejný ve formě tablet.

Při větších obtížích (netypické příznaky, nevolnost) nebo se neustále vracející či nemizející infekci je nutné navštívit lékaře. Ten po důkladném vyšetření a provedení stěrů navrhne nejúčinnější léčbu.

Kvasinková infekce je intimní a také osobní věc. Podělit byste se o ni ale měli minimálně se svým partnerem, a také doktorem či lékárníkem. Před stálým partnerem se nemusíte stydět, jedná se o věc, za kterou možná ani nemůžete. Infekcí mohou trpět obě pohlaví, muži jsou navíc většinou bez příznaků.

Důležité je, abyste se léčili oba. Pokud nemáte stálého partnera, měli byste se pohlavnímu styku na chvíli vyhnout. Posledního partnera byste o problému měli informovat, zvlášť, pokud předpokládáte, že se infekce mohla přenést během koitu.

Mýtus, nebo skutečnost?

Kvasinkovou infekci provází několik mýtů a jedním z nich je předpoklad, že pokud se u vás toto mykotické onemocnění objeví, nejspíše nedodržujete správnou hygienuOMYL! Výše jsme psali o tom, že se kandidy začínají množit ve chvíli, kdy je snížen počet dobrých bakterií. K tomu ale stačí použít špatné mýdlo. Kvasinková infekce je tedy vlastně spíše „nemoc z čistoty“.

Použitím nevhodných hygienických prostředků pro umývání intimních partií si můžete způsobit podráždění a svědění. Látky obsažené v mýdlech zabíjí dobré bakterie a připravují prostor pro množení kandid. Ženské intimní partie jsou náchylné na změnu prostředí a vyžadují specifické pH (prostředí je mírně kyselé).

Nejvhodnější jsou proto mycí emulze obsahující L-kyselinu mléčnou, které nedráždí sliznici, jsou hypoalergenní a poskytují jemnou péči. Mezi nejznámější přípravky patří Lactacyd, ale vyrábí je i známé značky jako NiveaCannaderm nebo Sebamed.

O domácí léčbě kolují různé fámy a existují i různé babské rady. Jedna z nich říká, že proti infekci pomůže bílý jogurt. Ten by se měl aplikovat z vnější strany intimních partií. S touto metodou nemáme zkušenosti, nicméně pokud je zahájena léčba mykotické infekce, obvykle ji nestačí léčit pouze zevně. Krémy, čípky i výplachy se aplikují i vnitřně, což je důležité pro úplné vymizení problému.

Zdroj: jsme.cz

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza