Co se děje po vysazení antikoncepce?

 

Co můžete očekávat

Mezi běžné projevy patří zvýšená tvorba akné, mastnější pokožka nebo padání vlasů. Děje se tak z důvodu větší produkce testosteronu, který má vliv na tvorbu kožního mazu. V mazu se následně množí více bakterií způsobujících zánět. Zaznamenat můžete přibývání nebo naopak úbytek na váze.

Očekávejte také návrat PMS. Ten jste doteď vůbec nemusela zaznamenat, protože během užívání antikoncepce dochází k tzv. pseudomenstruaci. Pilulky způsobovaly, že jste byla většinu času v naprosté pohodě i těsně před menstruací a ani menstruační bolesti nemusely být nijak výrazné, ba dokonce žádné. Ty se teď pravděpodobně vrátí.

Menstruaci navíc mohou provázet další příznaky. Je to především bolest a napětí v prsou nebo citlivé bradavky, přijít může také nevolnost a pocity na zvracení. Některé příznaky jsou stejné nebo podobné jako u raného těhotenství. Než však začnete jásat, ujistěte se, že nevolnosti a bolesti prsou nesouvisí s běžným menstruačním cyklem.


Co na to sexuální apetit?

Některé ženy mohou během užívání antikoncepce pociťovat snížené libido, což bylo prokázáno i několika studiemi. Po vysazení antikoncepce se může sexuální touha opět zvýšit. Jedná se však o velmi individuální záležitost, která nemusí být pravidlem.

Některé ženy mohou pociťovat větší touhu po sexu, u jiných nemusí dojít ke změně. Vyšší libido bývá častější v období okolo ovulace. Za sníženou chutí na postelové hrátky však nemusí být pilulky. Častou příčinou bývá dlouhodobý stres nebo partnerské neshody.


Čekání na menstruaci

Není samozřejmostí, že se krvácení dostaví hned první měsíc po vysazení pilulek. Mnoho žen na ni čeká i několik měsíců, zvláště pak, pokud měly nepravidelnou menstruaci už v době před nasazením HA. Ani to však není pravidlo. Celý cyklus může mít několik odchylek.

Žena může menstruovat bez ovulace, mít nepravidelný nebo velmi krátký cyklus, kdy ovulace přichází již několik dní po skončení krvácení.

Samotné krvácení se také mění. Bývá silnější a provázet ho mohou bolesti. Je také možné, že přesně rozpoznáte, kdy přichází ovulace. Ta může být doprovázena mírnou bolestí v oblasti vaječníku, v němž došlo k uvolnění vajíčka, případně špiněním.

Několik dní před ovulací můžete pozorovat vazký silný výtok. Antikoncepce je v podstatě vytvořena tak, aby nedocházelo k ovulaci, takže i tento proces je pro tělo něčím novým, co musí samo řídit.

Menstruační cyklus je počítán od prvního dne krvácení a trvá až do dalšího krvácení. Tehdy se začíná počítat zase od začátku. Celý cyklus trvá od 28 do 35 dní, toto rozmezí je považováno za normální.

Menstruace se však může vlivem vysazení antikoncepce zpozdit nebo nedostavit vůbec. Tento jev je poměrně častý a setkat se s ním může mnoho žen. Nemusíte se však děsit. Podle lékařů by se měl cyklus srovnat do tří měsíců. Pokud se tak nestane, je vhodné navštívit gynekologa.

„Superovulace“

Početí potomka může po vysazení antikoncepce trvat. Zvláště v případě, kdy nemáte pravidelnou menstruaci. Říká se také, že s pokusy o otěhotnění byste měli začít asi až za 3 měsíce po vysazení antikoncepce, a to proto, aby se tělo očistilo od umělých hormonů a začalo pracovat samo. Nicméně jedna brzká šance tu přece jenom je. Jde o tzv. superovulaci.

Superovulace je stav, který nastává bezprostředně po vysazení antikoncepce. Jedná se o velmi bouřlivou ovulaci, během níž existuje vysoká šance na otěhotnění.

Při užívání antikoncepce jsou tělu dodávány umělé hormony. Ty blokují ovulaci, ke které tak prakticky nedochází. I přesto, že každý měsíc pravidelně krvácíte, nejedná se o pravou menstruaci, během níž se tělo zbavuje nepotřebné děložní výstelky.

Po vysazení pilulek dojde ke spuštění pravé ovulace. Tělo se v této době zmítá v přívalu hormonů, které začíná samo produkovat.

Během prvního cyklu může mít bouřlivou ovulaci až 70 % žen. Její příchod je snadno rozpoznatelný. Projevuje se typicky svíravou až bodavou bolestí na jedné straně pánve. Několik dní před ovulací se může objevit silný výtok připomínající vaječný bílek. Chcete-li tedy co nejdříve otěhotnět, šanci máte právě během superovulace.

Absence menstruace

Žena není stroj, proto není pravidlem, že se menstruace dostaví každých 21 dní. Pokud se krvácení neobjeví první měsíc po vysazení antikoncepce, nic závažného se neděje. Dlouhodobé problémy však mohou být způsobeny stavem, který se nazývá „post pill amenorea“.

Potkává především ženy, kterým byla antikoncepce nasazena ve velmi nízkém věku, tedy v době, kdy jejich cyklus ještě nebyl pravidelný, nebo se ještě do reprodukčního věku ani nedostaly. Tento stav není trvalý, protože hormonální antikoncepce nezpůsobuje trvalou neplodnost.

Nepravidelná menstruace po vysazení pilulek nebývá nic neobvyklého. Tělu zkrátka nějakou dobu trvá, než se pročistí a začne produkovat hormony.

Průměrně trvá dva cykly i déle, než začne tělo opět naplno fungovat.

Umělé hormony jsou z těla odplaveny asi během tří až čtyř měsíců. Do té doby by se měl menstruační cyklus sám srovnat. Pokud nepravidelnosti přetrvávají i po této době, obvykle se nejedná o problém způsobený užíváním antikoncepce. Potíže mají častěji ženy, které neměly pravidelný cyklus již před nasazením antikoncepce, ale ani to není pravidlo.

Výtok? Ten je normální

Mnoho žen může překvapit silnější výtok, který je však normální. Jedná se o přirozenou funkci ženských orgánů, jež se tímto způsobem pročišťují a zabraňují tak usazování bakterií a vzniku zánětů či jiných komplikací. Jakmile skončíte s užíváním pilulek, pravidelný výtok se zcela jistě vrátí. A možná vás překvapí, protože může být silnější.

Bezprostředně po vysazení antikoncepce prochází tělo mnoha změnami. Časem si můžete všimnout, že v různých fázích cyklu má výtok různou konzistenci.

Ve většině případů se nejedná o infekci ani zánět. V plodných dnech je hlen děložního hrdla tekutější, někdy je vodnatý nebo připomíná vaječný bílek. Tato konzistence je potřebná k tomu, aby mohly spermie pohodlně doplout až k vajíčku a oplodnit je. Problémem naopak je, pokud se v plodných dnech výtok neobjevuje, v tomto případě je vhodné navštívit gynekologa.

Mimo plodné dny je děložní hlen krémové konzistence, případně mírně lepivé. Nemusí se objevit dokonce žádný.

Kdy vysadit antikoncepci?

Pokud plánujete přestat užívat hormonální antikoncepci, nezapomínejte na to, že musíte dobrat celé jedno platíčko, tzn. počkat na konec cyklu.

Nevynechávejte žádné pilulky a doberte je do konce, poté už jednoduše nenasazujte další. Pokud antikoncepci přestanete užívat uprostřed plata, tělo tím zmatete a můžete si rozhodit celý cyklus. 

Pořiďte si chytrou aplikaci

Ztrácíte se ve svém cyklu? Pomoci mohou různé aplikace a kalendáře, které vám umožní sledovat cyklus a zaznamenávat menstruaci. Zároveň vám také dokážou vypočítat datum ovulace, plodné dny nebo předpokládanou menstruaci. Lze v nich nastavit délku cyklu, dobu krvácení a další.

Velkým pomocníkem je například aplikace Flo Period & Ovulation Tracker, která umožňuje zapisovat si pocity a nálady, zaznamenávat pokusy o početí, konzistenci výtoku apod. Funguje pro sledování menstruačního cyklu, jako podpora při početí a lze v ní sledovat také vývoj plodu po otěhotnění.

Další aplikací je Eve, která slouží ke sledování cyklu. Dokáže vypočítat datum další menstruace a učit šanci na otěhotnění

 My Calendar – Period Tracker je na rozdíl od předchozích v češtině. Pomůže vám zmapovat menstruační cyklus, vypočítá plodné období a umí také připomenout, kdy si vzít další antikoncepční pilulku.

Zdroj: jsme.cz

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza