Pilulka v kombinaci s jinými léky

 Kombinace antikoncepčních pilulek a jiných léků je otázka velmi komplikovaná. Lékařská věda v tom nemá úplně jasno, proto se doporučuje postup, který je snad až příliš opatrný.

Vliv léků na spolehlivost pilulky a na krvácení z průniku

Krvácení z průniku je slabé krvácení či špinění, které se objevuje „mimo cyklus“, a tedy mimo obvyklou dobu menstruace. Může být projevem poklesu hormonů pilulky.

  • Antibiotika a antimikrobiální léky vůbec

Tyto léky mohou snížit hladinu hormonů v krvi i spolehlivost pilulky. Určitou známkou rizika je, když se objeví krvácení z průniku. Důležité je užívat pilulky přesně. Vhodné je chránit se kondomem, a to nejen po dobu užívání antibiotik, ale ještě 7 dní poté.

  • Antiepileptika

Některé léky zvyšují výrazně aktivitu jaterních enzymů, a tak urychlují odbourávání pilulky. Výsledkem je vyšší výskyt krvácení z průniku a snad i trochu nižší spolehlivost – proto se ženám, které tyto léky užívají, doporučují antikoncepční pilulky s tzv. „vysokým“ dávkováním hormonů.

  • Další léky, které zvyšují účinnost jaterních enzymů

Jistý vliv mohou mít analgetika a sedativa. Účinek je však malý a k tomu, aby se projevil, by bylo zapotřebí dlouhodobé užívání vysokých dávek.


Vliv pilulky na účinek jiných léků

Existují mechanismy, kterými pilulky mohou částečně změnit hladinu jiných léků v krvi - jedná se zejména o ovlivnění jaterních enzymů. Praktický význam tohoto jevu je však minimální, či spíše žádný.

V některých případech se může stát, že pilulka působí „opačně“ než lék a je nutno upravit dávku. Tak se někdy pozoruje zvýšená spotřeba inzulinu u diabetiček nebo menší účinek léků užívaných v léčbě zvýšené hladiny hormonu prolaktinu. Jindy, rovněž vzácně, se může stát, že pilulka zvýší výskyt některého vedlejšího účinku – snad jediným příkladem je zvýšená sekrece z prsů při léčbě schizofrenie.

Každý lékař by měl být informován o tom, jaké léky a pilulky pacientka užívá. Pokud máte jakékoliv pochybnosti, neváhejte se s lékařem o kontraindikacích poradit.

Zdroj: Antikoncepce.cz

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza