Vážná nemoc ve vztahu

 Vážná nemoc přichází do života člověka zpravidla jako blesk z čistého nebe. Je nečekaná, šokující, traumatizující, omezující a mění priority. Významnou transformací pak prochází i vztah dvou lidí, kteří dosud žili v jakési harmonii a rovnováze. Najednou je zapotřebí, aby ten zdravý podržel toho nemocného. Pár podstupuje značné zatěžkávací období. „Jak vše zvládnout?“ To je otázka, kterou si pokládá mnoho lidí v této složité situaci.

Pakliže bychom se podívali na výraz vážná nemoc podrobněji, můžeme v ní nacházet celou řadu potíží. Obvykle to bývá nově diagnostikované onkologické či autoimunitní onemocnění. Vztah však může změnit i dopravní nehoda s vážnými následky, nebo těžký úraz. To vše partnerství buď stmelí nebo rozdělí.

Vážná nemoc může vztah posílit i rozbít.

Žijete si vcelku spokojený život, vy i váš partner docházíte pravidelně do práce, dopřáváte si čas od času nějaké příjemné dovolené a náhle to přijde. Šok střídá hluboký smutek. To do vašeho života vstoupila zcela neúprosně vážná nemoc. Vše, co jste dosud budovali, se rozpadne jako domeček z karet. Nevíte kudy kam a zmítáte se v pocitu beznaděje. Chtěli byste svému protějšku pomoci, ale jediné, co můžete udělat, je být pevnou oporou. Pak zcela logicky naskočí ve vaší mysli otázky typu: „Zvládnu to?“ Jedná se o zkoušku vašeho vztahu a vzájemné lásky. Důležité je, dopřát si vzájemně čas na vstřebání informací. Musíte projít, ať chcete nebo ne, obdobím vzdorušokutruchlení následného smiřování se s fakty. Bude to složité, ale pokud se skutečně milujete, zvládnete to. Nezdráhejte se rovněž obrátit i na pomoc psychologů, pakliže na to nestačíte sami. 


Vážná nemoc může vztah posílit i rozbít: Zdravý partner začíná být opěrným bodem

V případě, že se vážná nemoc týká vašeho partnera a vy jste ti, co jsou zdraví, bude na vás v příštích dnech, týdnech a měsících naloženo mnoho. Možná budete mít občas pocit, že už to nevydržíte, setrvejte ale. Vztah se najednou ocitne v jakési dysbalanci a možná se vám začne ztrácet pevná půda pod nohama. Zkuste však nepodléhat lítostivosti a zatněte zuby. Zocelte se a staňte se pevným opěrným bodem pro svého nemocného partnera, potřebuje to. A když vám třeba dojde ona energie, načerpejte ji procházkou v příroděsportemoblíbeným koníčkem, nebo jen odpočinkem a meditací. Neztrácejte naději ani optimismus.

Vážná nemoc může vztah posílit i rozbít: Silná partnerství přečkají vše

Mnoho psychologů tvrdí, že vážná nemoc jednoho z partnerů je natolik traumatizují záležitostí, že ji málokdo zvládne. Vztah buď do značné míry posílí nebo se nakonec rozpadne. Pakliže je vaše láska skutečně silná, pravděpodobně vás nic nerozdělí a probojujete se skrz překážky úspěšně. Páry, které ovšem mají problémy, se mohou ze dne na den rozpadnout. Někteří lidé totiž neunesou tíhu dané situace a prostě odejdou, nebo řeší své vnitřní pnutí mimo partnerskými milostnými poměry.

Vážná nemoc může vztah posílit i rozbít: Jiný pohled na život

Je tedy evidentní, že vážná nemoc změní pohled na život u obou partnerů. Nemocný si uvědomí, jak je každodenní bytí vzácné a začne si zřejmě užívat každý okamžik naplno (dle zdravotního stavu samozřejmě). Zdravý přehodnotí své priority a přestane se zabývat malichernostmi. Najednou přechází vztah do jiné fáze, pokud se podaří složitou situaci zvládnout. Podstatné je dle odborníků to, aby i přes případnou sníženou soběstačnost byla u nemocného zachována role partnera. Pečující protějšek by se tedy neměl stavět do jakési „rodičovské“ role. Tyto změny totiž mohou svazek destruovat a negativně poznamenat na dlouhá léta. Buďte tedy sví, pečujte o milovaného partnera s láskou a úctou a nechte mu prostor. Nečiňte z něj malé „dítě“. Je to dospělý člověk se svými potřebami a touhami. Je to bytost, s kterou jste se rozhodli strávit svůj život a měli byste si být rovni, ať se děje, co se děje. Nevzdávejte se a bojujte. Vaše vzájemné souznění a síla se stanou pohonem pro další krásná společně prožitá léta.

Zdroj: spektrumzdravi.cz

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza