Témata u gynekologa

 Návštěva gynekologa vzbuzuje u řady žen pocit studu. Není divu – svléknout se, ukazovat intimní partie, mluvit o sexu či důvěrných problémech… Přesto stojí za to stud odhodit – jde přece o zdraví.

Žena by měla cítit, že s gynekologem či gynekoložkou může hovořit o čemkoliv… Aleš Skřivánek, vedoucí lékař olomoucké gynekologické kliniky G-centrum, radí, jak překonat stud při vyšetření, a popisuje témata, o kterých se ženy typicky stydí mluvit.



Gynekolog: muž, nebo raději žena?

Zásadní je vybrat si lékaře, kterému žena důvěřuje: „Vztah pacient–lékař je v gynekologii velmi intimní už jen kvůli samotnému oboru,“ myslí si MUDr. Skřivánek. Některé pacientky proto volí raději vyšetření u ženy.

„Celá medicína se feminizuje a žen gynekoložek přibývá. Do budoucna bude muž gynekolog něco jako jednorožec,“ tvrdí s nadsázkou lékař. „My ale vlastně nejsme tak úplně chlapi, spíše něco mezi doktorem a kamarádkou – a mnohdy toho víme i víc než kamarádky nebo životní partneři,“ dodává s úsměvem. Pokud je ženě nějaké téma nepříjemné, doporučuje konzultaci či vyšetření mezi čtyřma očima, pouze s lékařem, bez přítomnosti zdravotní sestry. Pacientce se tak bude lépe svěřovat.

Díky prohlídce u gynekologa může žena předejít, anebo zavčasu léčit řadu onemocnění, proto by stud měl jít stranou. „Co můžeme udělat pro to, abychom pacientku zbavili studu? Máme jí zpívat nebo ji vyšetřovat po tmě? To asi nepůjde… Lékař nemůže dělat nic víc, než být milý a chovat se profesionálně,“ říká gynekolog. Pacientkám radí připravit si otázky dopředu: „Někdy se člověku honí hlavou řada otázek, ale z nervozity pak spoustu z nich zapomene. Máte-li dotazy, v klidu si je předem sepište.“

Není žádné tabu téma

Nebojte se otevřít jakékoliv téma, vzkazuje lékař ženám. Gynekologické potíže mohou být spojeny s nejrůznějšími ožehavými tématy.

„Pacientky mi říkají o problémech v oblasti sexuálního života, partnerských konfliktech, dokonce i domácním násilí, zneužívání, drogové závislosti, obtěžování, znásilnění…“ vyjmenovává MUDr. Skřivánek. Ačkoliv ne vždy má gynekolog prostor tyto problémy řešit a ani není erudován jako psychoterapeut, může poradit a poslat k odborníkovi.

5 témat, o kterých se ženy nemají stydět mluvit se svým gynekologem

1. Sexuální život

Lékař se může pacientky vyptávat na sexuální život, užívání antikoncepce, četnost pohlavního styku i počet partnerů… Tyto otázky nepokládá proto, že by byl příliš zvědavý nebo se vyžíval v pikantnostech, ale z důvodu, že sexuální život může úzce souviset s mnoha intimními problémy, od výtoků přes výskyt genitálního oparu až po přenos dalších pohlavních nemocí včetně viru HPV. Ten je původcem onemocnění, jako jsou přednádorové stavy či rakovina děložního hrdla.

S tímto virem se ve svém životě setká okolo 80 % lidí a lze se jím nakazit již při prvním pohlavním styku. Většinou se s ním organismus umí sám vypořádat, v opačném případě ovšem v těle může nepozorovaně dřímat i desítky let a vyvolat nemoc. Od letošního roku se proto nově stal vysoce citlivý HPV DNA test, který umí přítomnost viru v organismu odhalit, součástí preventivního screeningového programu. Ženy ve věku 35 let (+364 dní) a 45 let (+364 dní) jej mají zdarma. „Negativní výsledek HPV DNA testu dává do jisté míry predikci, že minimálně pět let pacientka nádor děložního hrdla neutrpí. Pozitivní výsledek neznamená, že je nemocná, jen je tam přítomnost viru a měl by na to být brán zřetel při dalším postupu,“ vysvětluje Aleš Skřivánek. Pacientky mimo uvedené věkové kategorie si mohou test zaplatit jako samoplátci za cca 1000 Kč, význam má pro ženy nad třicet let.

2. Jak to vypadá „tam dole“

Každá žena je jiná a stejně jako se liší v barvě vlasů či očí, výšce, tvaru nosu nebo velikosti ňader, tak i vzhled genitálu může mít různé podoby. Ačkoliv by se mohlo zdát, že toto téma je tabuizované, podle zkušeností MUDr. Skřivánka se o něm ženy stydí mluvit čím dál tím méně.

„Je vytvářen ideál krásy, média či dnes masově dostupná pornografie preferují určité vzory a ženy potom mají pocit, že si musí zevní genitál upravovat. Zatímco dříve jsme dělali jednu labioplastiku, tedy chirurgickou úpravu stydkých pysků, ročně, nyní provádíme i dvě týdně. Upřímně, nejsme za to moc rádi a pacientkám ji spíše rozmlouváme. Připadá mi, že ženy mnohdy řeší více estetiku a méně zdravotní potíže,“ míní lékař. Pokud žena o takovém zákroku uvažuje, měla by s odborníkem důkladně probrat veškerá pozitiva i negativa, průběh výkonu, rekonvalescenci a ptát se na vše, co ji o tématu zajímá. Rozdíl je také mezi labioplastikou a celkovou modelací genitálu.

3. Močová inkontinence

Podle gynekologa patří téma samovolného úniku moči k ožehavým tématům, o němž ženy hovoří nerady.

„Některé se stydí, považují to za ostudu, že moč v některých situacích neudrží. Jiné nad tím zase mávnou rukou a říkají si, že je to po porodu normální. Téměř všem jde pomoci, ale lékař musí o problému vědět,“ nabádá specialista k otevřenosti.

4. Zanedbávání prohlídek

Zejména starší ženy patří často mezi „hříšnice“, které zanedbávají preventivní prohlídky. Frekvence návštěvnosti u nich klesá až na třicet procent. Obvykle je to proto, že již prodělaly menopauzu, nežijí aktivním sexuálním životem a tím pádem získají pocit, že již není důvod gynekologa navštěvovat. Nezřídka se pak stává, že je po letech přivedou ke gynekologovi jejich dcery, aby jim pomohly stud překonat.

„Tyto ženy se spíše stydí za to, že nikde léta nebyly, než za to, kolik jim je roků. Zanedbávaly prohlídky, mají potíže a je pro ně nepříjemné, že je musí k doktorovi dotlačit dcera,“ myslí si MUDr. Skřivánek a apeluje, aby i starší dámy tento stud zažehnaly a objednaly se. Právě ony totiž patří k rizikové skupině a odkládáním návštěvy gynekologa si mohou „zadělat“ na vážné zdravotní potíže, například již zmiňovanou rakovinu děložního hrdla. „Z věku kolem menopauzy si nesou virovou nálož HPV viru, který se projeví nádorem hrdla děložního až po šedesátce, spíše k sedmdesátému roku. Tyto ženy chodí bohužel většinou pozdě, kdy již krvácejí a onemocnění je v pokročilém stadiu,“ varuje gynekolog a dodává, že když mu ženy po sedmdesátce oznamují, že jsou u něj naposledy, vysvětluje jim v nadsázce, že v ordinaci nejsou kvůli castingu na erotický film, ale jde primárně o jejich zdraví – tudíž věk nehraje roli! „Takovým pacientkám odpovídám, že dokud jsou schopné přijít po svých, tak ať přijdou – a později ať se klidně nechají i přinést. Protože my díky tomu můžeme včas zachytit onemocnění a jednoduchým zákrokem prodloužit život o další řadu roků,“ nabádá.

5. Plánování těhotenství

Ačkoliv se jedná o intimní téma, plánování těhotenství a s ním související antikoncepce jsou důležitým tématem v ordinaci gynekologa. „Mladé ženy se často ptají, dokdy mohou těhotenství odkládat – my je do toho trochu tlačíme. Říkáme jim, že samozřejmě z roku na rok se situace nezhorší, vítáme ovšem, když první těhotenství neplánují až kolem čtyřiceti, ale výrazně dříve,“ říká MUDr. Skřivánek. Gravidita v pokročilém věku s sebou totiž může přinášet řadu komplikací od potíží s otěhotněním přes riziko vývojových vad plodu až po předčasný porod.

Zdroj: vitalia.cz

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza