Očkování proti rakovině děložního čípku

 Očkování proti HPV virům chrání před rozvojem rakoviny děložního čípku, riziko snižuje o 88 %, potvrdila rozsáhlá švédská studie. Zásadní ale je, aby se dívky naočkovaly před sedmnáctým rokem života. A právě to bývá příčinou, kvůli které rodiče váhají, zda nechat dítě očkovat.

„Je ta vakcína bezpečná? Moje dítě přece určitě nezahájí sexuální život ve třinácti letech!“ Jakkoliv se očkování proti HPV doporučuje (dnes i chlapcům), lékaři se setkávají s rozporuplnými reakcemi rodičů. Očkování proti lidským papillomavirům, které způsobují mimo jiné rakovinu děložního čípku, chrání nejen před infekcí a buněčnými změnami, které mohou toto onemocnění způsobit, ale i před jeho rozvojem. Přesto rodiče občas pochybují.


Rodičovské dilema

Markéta má tři dcery. Nejstarší bude zanedlouho osmnáct, prostřední bylo čtrnáct a nejmladší je zatím batole. Ačkoliv je Markéta sama zdravotnice, rozhodnutí o očkování proti HPV u jejích dcer provázely rozporuplné pocity:

„U nejstarší dcery to bylo nejsložitější. Měla jsem obavu, protože očkování fungovalo teprve chvíli a řešila jsem, jestli je vakcína dostatečně bezpečná. Nakonec jsme ten ‚nejlepší‘ věk nějak promeškali a dodnes očkovaná není, ale chystáme se na to.“

Prostřední dceru už Markéta očkovat nechala ve třinácti letech, ačkoliv si je jako většina rodičů „jistá“, že nikdo z dětí nezahájí příliš brzy sexuální život. A u nejmladší bude mít dalších deset let na rozhodování a sbírání zkušeností. 

„Když se ale vrátím do minulosti, trochu mě zpětně děsí, kolik kamarádek se zachovalo jako já jen proto, že jsem se pro něco rozhodla. Nebyl ještě dostatek informací a vlastně nenechaly očkovat své dcery jen kvůli tomu, že jsem to tak udělala já,“ dodává Markéta.

Rodiče a jejich rozhodování v čase

Markéta je vlastně typickým příkladem rodiče, jak potvrzuje i Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR:

„Zpočátku rodiče o vakcinaci proti HPV nevěděli a informace dostali až při preventivních prohlídkách. I díky kampani se o očkování začali zajímat a vakcinaci si pro své děti přáli.“

Podle lékařky potom počet zájemců trochu klesal, ale poslední dva roky se znovu mírně navyšuje. K tomu samozřejmě přispěl i fakt, že se toto očkování poměrně nově nabízí i chlapcům (těm samozřejmě nehrozí rakovina děložního čípku, ale muži jsou jednak přenašeči infekce HPV a zároveň i u nich může dojít k rozvoji celé řady HPV onemocnění).

„V současné době popularitu jakéhokoliv očkování zvyšuje dle mých zkušeností koronavirová pandemie,“ dodává Ilona Hülleová. 

Fakta o infekci HPV

  • HPV (Human papillomavirus) je nejčastěji přenosnou pohlavní infekcí. 
  • Většinou probíhá bezpříznakově, kromě rakoviny děložního čípku však může způsobit celou řadu chorob, jako jsou rakovina anu či genitální bradavice, a to jak u žen, tak u mužů. 
  • Právě očkování vzniku těchto komplikací z velké části zabraňuje. 
  • U chlapců i dívek je však důležité ho provést již v mladém věku, nejlépe ještě před zahájením sexuálního života. 
  • V současnosti jsou na trhu tři vakcíny proti HPV. Rozsah ochrany je dán počtem typů HPV, proti kterým vakcína chrání: bivalentní Cervarix (chrání proti 2 typům HPV), kvadrivalentní Gardasil (dříve Silgard, chrání proti 4 typům HPV) a nonavalentní Gardasil9 (chrání proti 9 typům HPV).
  • Vakcína Cervarix je hrazená z veřejného zdravotního pojištění mezi 13. a 14. rokem věku, ostatní vakcíny se doplácejí.

Je ve třinácti letech příliš brzy?

Kvůli čemu rodiče s vakcínou nejvíce váhají? Nejčastějším argumentem je věk. Zmiňovaná studie dokazuje, že vakcína je nejúčinnější při podání do sedmnáctého roku věku. České zdravotní pojišťovny ji hradí mezi třináctými a čtrnáctými narozeninami. Proč právě takto brzy?

„Děti chodí ve třinácti letech na preventivní prohlídku, takže jsou rodiče v tomto období zvaní k praktickému dětskému lékaři,“ popisuje jeden praktický důvod lékařka. Na prohlídce je nejlepší doba promluvit si o očkování a mnohdy ho i rovnou aplikovat. Jde tu ale o další věc – zdravotní výhody:

„Ukázalo se totiž, že se protilátky tvoří v těle ve vysoké míře právě v tomto období,“ říká Ilona Hülleová. „Tyto dva argumenty proto vedou k tomu, že je věk okolo třinácti let považován za nejvhodnější k očkování.“

Typickým argumentem rodičů ale je, že děti přece ve třinácti letech ještě nezahajují sexuální život:

„Je ale důležité si uvědomit, že se HPV nepřenáší pouze pohlavním stykem, ale i mazlením a dotyky. Děti jsou vyspělé a čekat na patnáctiletou prohlídku může být pozdě,“ říká dětská lékařka.

Vakcíny a snížení rizika

  • Očkování proti HPV má největší efekt, pokud se dívky nechají naočkovat před 17. rokem věku.
  • Riziko rakoviny děložního čípku se tak snižuje o 88 %.
  • V případě, že se očkování uskuteční mezi 17. a 33. rokem, klesá pravděpodobnost vzniku této rakoviny o 53 %. 
  • Velký efekt u mladých dívek má očkování nejspíše proto, že je u nich menší pravděpodobnost, že se již s infekcí setkaly. 
  • Výsledky studie provedené na Karolinska Institutet zmínil nedávno Zdravotnický deník.

Strach z vedlejších účinků

Ilona Hülleová se ve své ordinaci často setkává rovněž se strachem z vedlejších účinků vakcíny:

„Rodiče se také často ptají, zda je vakcína dostatečně vyzkoušená a zda jsou její účinky známé. Dále se objevují, ale to spíše u očkování miminek, nepodložené argumenty, že vakcíny způsobují autismus. Někdy také rodiče nemoci podceňují a říkají, že je očkování zbytečné, protože se onemocnění nevyskytuje tak často,“ popisuje Ilona Hülleová, se kterými důvody proti vakcinaci se také setkává.

„Pojišťovny hradí očkování mezi třináctým a čtrnáctým rokem, rodiče mají proto celý rok, aby se pro očkování rozhodli. Obecně se doporučuje, aby do 15 let byly děti naočkované,“ dodává Ilona Hülleová.

Očkování proti HPV má význam i v dospělosti

Účinnost vakcíny lékaři ale potvrdili také u žen a mužů, kteří již jsou sexuálně aktivní. Má tedy podle Ilony Hülleové smysl očkovat se i ve vyšším věku? 

„Doporučuje se to, protože očkování snižuje výskyt onemocnění u starších lidí – směřujeme k tomu, aby byla nemocnost těmito viry co nejnižší. Očkování doporučují odborníci především u žen po konizaci (odstranění části tkáně) čípku. Je také důležité si uvědomit, že se člověk v dospělosti nemusel zatím setkat s kmenem HPV, proti kterému vakcína chrání,“ uzavírá lékařka.

Zdroj: vitalia.cz

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza