Zklamání ve vztahu versus odpuštění.

 Zklamání ve vztahu je okamžikem náročným a v neposlední řadě i bolestným. Intenzitu prožívaných emocí určuje vždy příčina. V partnerství může být závažným důvodem například nevěra. I přesto, že se cítíte smutní, skleslí a také naštvaní, je důležité dojít k onomu osvobozujícímu odpuštění. To samozřejmě nejde hned.

Odpustit druhému jeho sobecké činy je náročné a častokrát se zdá, že to ani nelze. Avšak aby se stalo zklamání ve vztahu pro vás minulostí a mohli jste jít na své životní cestě dál, je nezbytné nechat to být. Nemusíte dávat druhou šanci, pokud nechcete. Jen se vnitřně osvoboďte od negativních pocitů.

Zklamání ve vztahu versus odpuštění: Boj s vnitřními démony

Pakliže prožíváte zklamání ve vztahu, je pravděpodobné, že se uvnitř vaší duše budou dít hrůzné věci. Pocítíte nezměrný pocit zloby, ale i zármutku. Zprvu začnete hledat příčinu u sebe, záhy ale udeříte na partnera a „vychrlíte“ na něj svůj nebetyčný hněv. Ze situace následně vyplyne bouřlivá hádka plná slovních urážek a nezřídka kdy fyzických napadení. To ovšem není řešení. Těmito projevy všechno pouze zhoršíte. Boj s vnitřními „démony“ je velice obtížný, promýšlejte však své chování, abyste neudělali v návalu vzteku něco, čeho byste později litovali.


Zklamání ve vztahu versus odpuštění: Emoce musí ven

Přes první fázi bouřlivého vzteku a nepochopení jste se dostali. Náhle si začnete plně uvědomovat, že zklamání ve vztahu skutečně prožíváte a rve vám to srdce. Máte potřebu separovat se od společnosti, od partnera, který vás zradil a potřebujete přemýšlet. Snažíte se myslet racionálně, ale emoce jsou silnější. Chce se vám řvát, nebo plakat. Tyto pocity byste měli přijmout. Roňte slzy a klidně se i vyřvěte, uleví se vám. A dočasná samota vám také pomůže. Srovnáte si postupně myšlenky a budete vědět co a jak dál. Prožíváte období truchlení a o odpuštění ještě nemůže být řeč. Protějšek vám nemůže na oči. Vydýchejte se a věnujte se sami sobě. Nechte emoce plynout, teď to potřebujete.

Zklamání ve vztahu versus odpuštění: Dělejte, co vás baví a svěřte se

Až se o samotě dostatečně vyřvete a vyplakáte, budete se cítit poměrně vyčerpaní. Proto vyjděte ven mezi lidi, projděte se na čerstvém vzduchu a zavítejte do blahodárné přírody. Netruchlete příliš dlouho. Dlouhodobý smutek může vést až k úzkostným a depresivním stavům, to tedy nedopusťte. Najděte si činnost, která vás bude naplňovat a díky které vyventilujete negativní pocity. Zaběhejte si, namalujte obraz, nebo třeba složte báseň. Svým emocím rovněž ulevíte, když se někomu svěříte. Vyberte si svého důvěrníka, může to být blízká kamarádka/kamarád, sourozenec, nebo rodič. Zklamání ve vztahu se nyní zdá být o něco málo snesitelnější, stále se však jedná o citlivou záležitost. Možná začnete přemýšlet o odpuštění, které osvobodí hlavně vás samotné.

Po zklamání ve vztahu jste si prošli zlobou, truchlením, procesem usmiřování se situací. Po této dlouhé cestě byste měli cítit, že jste získali dostatečný odstup od problému a dokážete dokonce uvažovat racionálně. Emoce vás nyní tolik neovlivňují. Máte sílu setkat se s protějškem, jenže co mu říct? Stále tápete a hledáte slova. Smutek ve vás zůstane. V této fázi se můžete rozhodnout dvojím způsobem. Buď dáte partnerovi druhou šanci, nebo se definitivně rozejdete. Nezapomeňte ale na jednu zásadní věc, zkuste tak jako tak pronést slova odpuštění. Právě v tuto chvíli je potřeba to dokázat. Jedině tímto způsobem se odpoutáte od všeho zlého, co vás svazovalo někde hluboko uvnitř. Neustálé podněcování zlostných pocitů vede jen a jen k duševním a následně fyzických potížím. Ostatně o tom pojednává i tolik známá psychosomatika. Začněte tedy znovu a naplno žít.

Zdroj: spektrumzdravi.cz

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza