Nezamykejte emoce při rozchodu

 Život přináší světlé, ale i temnější chvíle. Jednou ze situací, která patří do té tmavší části našeho bytí a je na žebříčku stresorů postavena na přední příčky je i rozchod s partnerem. Této životní události obvykle předchází ne zcela pěkné období a bohužel v řadě případů ani pěkné období nenásleduje. Jak rozchod či rozvod zvládnout s co nejmenší újmou? Jak se se situací vyrovnat?

Rozchod: Jak podpořit svou psychiku?

Určitě by bylo příjemné vyjmenovat několik tipů, které „zaručeně“ pomáhají. Počínaje horkou vanou, přes divoké nakupování a návštěvu masáže, po vypití lahve vína s kamarádkou. Tyto tipy jsou určitě jistou úlevou. Problémem je, že v mnoha případech ne dlouhodobou a někdy mohou věci naopak značně zkomplikovat (obzvlášť alkohol není dobrým rádcem). Tím, že se navíc snažím zabavit jinde, neřeším vzniklou situaci rozchodu, ale dávám svému organismu jasně najevo, že tohle téma má někam zahodit. A organismus poslechne. Téma a související projevy schová někam, kde nás nebude na vědomé úrovni obtěžovat. Jenže za pár týdnů/měsíců/let na nás tyto odsunuté záležitosti vykouknou v úplně jiné podobě, někdy i nemoci těla. Takže, jak své psychice a tělu pomoci se s rozchodem vypořádat?



Rozchod: 6 zamyšlení, která mohou pomoci

  1. Emoce jsou naší součástí. Slzy nejsou projev slabosti. Člověka dělá člověkem nejen vyvinutý mozek, ale i jeho emoční svět. Být smutný, zklamaný, cítit se podvedený a vykolejený je v prvních chvílích po rozchodu naprosto přirozené. Setrvávat v tomto stavu „křivdy a bolesti“ ještě dva/tři roky po rozchodu už tak docela v pořádku není. Dovolte si tedy včas vyplakat či jinak „vypustit“ emoce, třeba za pomoci odborníka, ale nesetrvávejte tam déle, než je nutné. Udělejte si klidně dovolenou, kterou strávíte ne „zapomenutím“ na to, co se děje, ale naopak jasným připuštěním, co se děje a rozloučením.
  2. Netrapte se kontrolou. S tím souvisí i neutuchající zájem o ex-partnerův život. Pakliže jsou vztahy napjaté, vězte, že informace z jeho života nepotřebujete. Soustřeďte se na společné (pokud nějaké je, např. střídavá péče o děti) a neřešte, že v novém vztahu je najednou ochoten dělat věci, které doma odmítal. K vašemu životu to není podstatné, není totiž váš.
  3. Papír unese vše. Máte chuť ex-partnera poslat tam, kam nechodí slunce? Udělejte to formou „dopisu“, který však adresátovi neposílejte. Vypište vše od plic. Uvidíte, že není tak snadné popustit stavidla své bolesti. Zpočátku to může i dost drhnout. Myšlenky víří, ale akce to vypustit ven „bolí“. Může se stát, že vás popadne záchvat vzteku, pláče, zoufalství. Nechte to proběhnout a odejít! Nedržte se této emoce déle, než ji opravdu cítíte. Jakmile to, co potřebujete napíšete, nečtěte to. Jednoduše to spalte, roztrhejte či jinak zničte. Už to nepotřebujete déle nést. Proces si klidně zopakujte.
  4. Pořád dokola anebo dopředu? Někteří lidé mají tendenci všem na potkání vykládat, co se jim stalo. Vězte, že neustálým omíláním se vám neuleví, naopak v sobě stále znovu probouzíte emoce s rozchodem spojené. Vypovídejte se kamarádce, dvěma, třem a ostatním můžete jen odpovědět, že máte těžší období, že se rozcházíte. Dokonce můžete odmítnout i říkat víc podrobností. Soustřeďte se na to, kam chcete svůj život směřovat, a ne na to, o co jste ve vašich očích přišli. Je paradoxem, že rozchodem nejen ztrácíme ale i získáváme. I když je velmi těžké to zpočátku uvidět.
  5. Věci na truc anebo pro sebe? Pokud se potřebujete udělat krásnější nebo si koupit novou věc, udělejte to. Ale pro sebe, ne jako demonstraci ex-partnerovi, jak dobře se teď máte. Jinak ubližujete sami sobě hned dvakrát.
  6. Čas. Každý den se sami sebe ptejte Jak se mám dnes? A nebojte si připustit, že dnes se cítíte lépe! Každý den je totiž důkazem, že můžete žít i bez ex-partnera.

Rozvod: Zkuste rituál

Speciální odrůdou rozchodu je rozvod. Je třeba si uvědomit, že manželství dvou lidí vzniklo za provedení určitého rituálu. Dnes mu říkáme obřad. Při svatbě však v principu nejde o nic jiného než o fyzické i energetické spojení dvou rodů, které snoubenci reprezentují. Proto by obřadu měla být účastna rodina (jednoduše, aby to viděli na vlastní oči), a proto se na řadě obřadů „svazují ruce“. Svatba jako viditelný projev souhlasu žít spolu se však zapíše i do našeho podvědomí. Pokud se tedy rozvedeme, měli bychom alespoň symbolicky tyto uzly v nás rozplést. Vaše cesta se totiž rozděluje.

Zdroj: spektrumzdravi.cz

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza